II.4. ANALÝZA HOSPODAŘENÍ ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY
1. Seznámení se zemědělským podnikem
Podmínky hospodaření,výměra,výroba RV ve vztahu k ŽV
Řízení podniku,podnikatelský záměr,využívání poradenských služeb
2. Rozsah a zaměření ŽV,kategorie hospodářských zvířat
Úroveň jednotlivých chovů skotu,užitkovost,plemenářská práce,stav zoohygienických opatření,
2a. Vedení evidence skotu
Stájový registr,ústřední evidence,označení zvířat,průvodní listy
3. Stavby ,technologie a technika ustájení jednotlivých kategoriií skotu
Technologické parametry ustájení podle standardů pro jednotlivé kategorie,mikroklima stájí a větrání,napájení,kvalita podlah,prostrnost pohybových chodeb,možnost sociálního kontaktu
3.a. Průběžné sledování stáda a jednotlivých kusů
Celková pohoda,kondice,růst a vývin,nestandardní chování,čistota,příznaky poranění
3.b. Časovost jednotlivých pracovních postupů
Rozpis a časové plnění jednotlivých pracovních operací a úkonů
4. Skladovací prostory pro krmiva
Kapacita a technologická návaznost
5. Skladovací prostory pro statková hnojiva a odpadní vody
Skladovací kapacity na danou produkci,stav staveb,provozné bezpečnost, havarijní plán
6. Vliv ustájeného skotu na životní prostředí
Zejména při větších koncetracích ja nutné sledovat dodržování pásma hygienické ochrany,zabezpečení proti proniknutí závadných látek látek do okolního terénu,dodržování zásad ve zranitelné oblasti, v případě potřeby zpracování ekologického auditu.
7. Dodržování zákonných požadavků na chov skotu z hlediska veterinární
legislativy
Organizace chovu z hlediska ochrany před nebezpečnými nákazami, zabránění pronikání volně žijících zvířat do kontaktu,sledování zdravotního stavu,plnění požadavků na přemisťování zvířat,dodržování
příslušných standardů
Při analýze jednotlivých okruhů je možno přizvat specialistu :
- větrání, mikroklima stájí
- stavební řešení,statika objektů a nepropustnost jímek
- ekologický audit
- veterinární požadavky